Gør denne ene ting for at blive finansielt uafhængig

finansiel-uafhaengighedDanskerne er utroligt dårlige til at spare penge op. Der er ingen grund til at lægge fingre imellem. I 2015 var den gennemsnitlige opsparing på ca. 1350.000 kr. Men dette tal er noget mindre for dem der har den laveste indtægt, da tallet jo er trukket op af dem der har plads til at spare rigtig meget op I deres budget. Vi ved alle sammen godt at det er nødvendigt at spare flere penge op, men hvorfor gør vi så ikke noget mere ved det?

En grund kunne være at mange mennesker lever I nuet. Vi er opvokset I en tid hvor mange finder status I at have en masse flotte ting stående, uanset om det er på bekostning af ens fremtid. Men hvis man nu gerne vil spare mere op, hvad kan man så gøre?

Den gyldne regel I privatøkonomi: Betal dig selv først.

Det virker så åbenlyst, men de fleste af os gør det omvendte og betaler os selv til sidst. Vi betaler alle andre først og sparer resten op. Problemet er at der ofte ikke rigtig er noget tilbage. Vi overbeviser os selv om at vi gør det bedre fra næste måned, men oftest gentager historien sig selv. Det er menneskets natur at udsætte ting og finde undskyldninger for ikke at gøre de svære og discplin krævende ting. Det er ligesom at gå på en diæt. Du ender altid med at blive tykkere end da du startede. Her bliver du bare fattigere fremfor tykkere. Kunne du ikke godt tænke dig at på pension inden du bliver 75? Så er det nu der skal gøres noget.

At betale sig selv først er nemt. Vi gør det bare sværere end det egentlig er. Det eneste du skal gøre er at bede din bank om at trække pengene fra din konto inden du overhovedet når at opdage det. For at gøre det ekstra svært at få pengene ud efterfølgende, kan det være en god idé at sætte dem ind på en låst opsparing.

Som minimum bør du gå efter at spare 10% op hver måned. Hvis du ikke allerede har gjort det, så lav et budget hvor du kan se hvor dine penge forsvinder hen hver måned. Et budget kan hjælpe dig med:

  • Optimere pengeforbruget
  • Lægge planer I forhold til at øge opsparingen

Typisk vil mange kunne finde omkring 5-10% I deres budget som de sagtens kunne spare væk, hvis de gennemgik alle posterne og sørgede for at finde billigere løsninger til faste omkostninger som huslejen, bredbåndet, mobilabonnementerne osv.

Derudover så er der mange andre gode fifs til hvordan du hver måned kan undgå at bruge for mange penge. Hvis du som mig godt kan lide at handle online, så brug eventuelt 24-timers reglen. Hvis du overvejer at købe noget, så lad det blive i indkøbsvognen i 24 timer. På den måde har man tid til lige at få sovet på det og genovervejet om det er et køb der er nødvendigt eller om det bare er ren og skær impuls. Hvor mange gange har man ikke stået og tænkt “hvorfor f….. købte jeg denne? Sikke dog et spild af penge.”? Jeg ved at jeg selv har været i den situation mange gange, og hvis man tænker på hvor hårdt de penge kunne have arbejdet for dig I stedet, så bliver man kun ekstra træt af det hele.

Hvis du har meget svært ved at få sparet op, selv efter en god gennemgang af dit budget, så kan det være du skal overveje om din nuværende jobsituation er den rigtige for dig. Hvis du ikke kan se dig selv få et nyt og bedre betalt job, så kunne det være en idé at tage nogen ekstra timer et andet sted for at give opsparing et godt skub i den rigtige retning! Et vikarbureau er et godt sted at starte, hvis du gerne vil have nogen fleksible ekstra timer.

Hvis du får lavet en god plan til hvordan din opsparing skal blive større, så vil du opleve at få et psykologisk boost hver gang du ser hvor stor den er blevet. Det er en fed fornemmelse at se ens opsparing vokse sig større, måned for måned.

Gæld gør det sværere

Som en lille sidenote, så bør du altid prioritere at afdrage på en eventuel gæld, inden du begynder at lave en langsigtet opsparing, da det som oftest er en bedre forretning for dig. Specielt hvis det er et kviklån eller andre hurtigere former for lån, bør du gøre alt hvad der står i din magt for at afdrage på det hurtigst muligt, da det er en dræber i forhold til at opnå finansiel uafhængighed.

For at opnå finansiel uafhængighed er det alfa og omega at du sørger for at betale dig selv før alle andre. Det er den nemmeste måde at undgå at bruge for mange penge på ligegyldige ting. Start allerede i dag med at spare flere penge op og bliv belønnet med mere frihed på længere sigt.